Колаж БулфотоСъдът се произнесе по важен казус за изборите на 14

...
Колаж БулфотоСъдът се произнесе по важен казус за изборите на 14
Коментари Харесай

Съдът отмени двойното броене на резултатите от изборите

Колаж Булфото

Съдът се произнесе по значим проблем за изборите на 14 ноември.

Върховният административен съд анулира решението на Централната изборна комисия в частта, в която е планувано след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването посредством машини.

Административно дело № 10928 от 2021 година беше формирано по тъжби на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България - Обединение “, Мартин Димитров и Петър Славов.

Атакувано беше решение № 825-ПВР/НС от 29.10.2021 година за приемане на Методически инструкции на ЦИК по използване на Изборния кодекс за секционните комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември 2021 година при гласоподаване със профилирани устройства за машинно гласоподаване.

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е единствено контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Върховните магистрати одобряват, че ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши, само че това броене не може да въздейства на изборния резултат.

С решението си Върховен административен съд указва ЦИК да утвърди документи за контролното броене, която да не е част от протоколите за определяне на резултатите от гласуването, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР